Madeira Portugal

Vissa dagar saknar jag Portugal och Madeira mera än andra. Jobbade som reseledare där i drygt ett år, trivdes så bra, som mitt andra hem. För er som inte besökt denna fantastiska ö, gör det! 

Tänkt att jag skulle dela ett recept på öns fantastiska sötpotatis bröd Bolo de caco. Ett runt platt bröd, detta är så grymt gott med vitlökssmör att man blir beroende. På ön kan man få en så kallad Prego, då serveras brödet med en bit stekt eller grillat nötkött i, mums helt gudomligt.
Har inte exakt recept då det egentligen krävs en stenugn och en riktig madeira bo att tillaga. Men detta är inte långt ifrån. 

Bolo do Caco ( 20 st)

500 g sötpotatis
5 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
Ca 14 dl vetemjöl special

Skär potatisen i bitar och koka den mjuk i vatten. Pressa med purépress eller mixa den sedan. Tillsätt 2 dl av vattnet, kallt så potatisen svalnar. Tillsätt sedan resten av vattnet(ljummet) samt jäst och salt. Rör därefter i mjölet lite i taget tills degen blir fast. Låt den jäsa på varm plats 1 timme.

Arbeta degen smidig, den är rätt klibbig så ta rejält med mjöl. Dela den i två bitar och forma varje bit till en rulle som skärs i 10 bitar. Rulla bullar och kavla därefter ut varje bulle till ca 2 cm tjocklek. Lägg på plåt och låt jäsa 1 timme till. Grädda dem sedan i 225 grader ca 15 min.

Smaklig spis!

Önskar ni tips på servärdheter, restauranger, hotell med mera, hör av er, Trevlig helg gott folk! 
Allmänt | |
Upp